Geschiedenis

De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Waarschijnlijk cultiveerden de indianen daar de tomaat al duizenden jaren.  In dit gebied zijn er rotstekeningen gevonden die laten zien dat Andes indianen tomaten eten.

Rond 1550 namen de Spaanse ontdekkingsreizigers het tomatenzaad mee naar Europa. Snel na de introductie wordt hij ook in Nederland gekweekt. Niet om te eten maar voor de sier. Men dacht namelijk dat tomaten giftig zijn. Dat klopt, want in groene, onrijpe tomaten zit de giftige stof tomatine. Tijdens de rijping verdwijnt deze stof. Na koken ook. In Zuid-Europese landen staat de tomaat al vroeg op het menu. Daar krijgt hij de bijnaam ‘pomme d’amour’ (liefdesappel), vanwege de vermeende zinnenprikkelende eigenschappen. In Nederland wordt dit verbasterd tot pontamoers of pondemoers. De gele kleur die bij sommige varianten voorkomt, zorgt voor een andere bijnaam: ‘gouden appel’ of ‘pomo d’oro’. Dit is nog steeds de Italiaanse naam voor tomaat.

De tomaat bevat veel gezonde voedingswaarden. De tomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. En net als veel vruchtgroenten bevat de tomaat ook veel vocht en is het een goede dorstlesser.

Bewaren
Snack tomaten bewaar je het beste op een koele plek (12 °C). Ze blijven dan meer dan een week goed. Bewaar tomaten niet in de koelkast, de koelkast is té koud; dat verstoort het na-rijpingsproces. Het lekkerste is het de tomaten een paar uur voor consumptie op kamertempratuur te laten komen.

Schoonmaken
Tomaten hoeven niet schoongemaakt te worden maar even wassen is altijd aan te raden. Snacktomaten zijn al wel een keer extra gewassen enkel ze worden wel handmatig ingepakt.

Komen Tomaten uit de fabriek of uit de kas?

Wist je je dat?

Huidveroudering

Onderzoek toont aan dat tomatenpuree werkt tegen rimpels en huidveroudering. Dat is nog eens een goedkoop alternatief voor dure antirimpelcrèmes. Let wel, het is pas effectief als je 10 eetlepels tomatenpuree per dag eet aangelengd met 10 gram olijfolie. Omdat lycopeen een vetoplosbaar antioxidant is, zorgt de toevoeging van een beetje vet voor een nog betere opnamecapaciteit. Bij de proefpersonen uit het onderzoek was de aanmaak van de procollageenlaag in de huid sterk toegenomen. Procollageen is een eiwit dat de huidstructuur helpt verbeteren. Bovendien was de huid 30% beter bestand tegen het schadelijk effect van UV-stralen. Dit wil overigens niet zeggen dat je niet meer hoeft te smeren met antizonnebrand!

Ketchup en pizza

Als tomaten zo gezond zijn dan is ketchup dit toch ook? Deels is dit waar. In ketchup zijn gekookte tomaten verwerkt. In ketchup zit dan ook veel lycopeen en dit is gezond. Maar in ketchup zit ook veel suiker, bijna 45 klontjes per fles en dat is dus niet goed voor je. Dus laten we het zo stellen, ketchup is een gezond alternatief voor mayonaise. Maar let op de hoeveelheid suiker die in ketchup zit. Voor de saus op de pizza geldt hetzelfde. De tomaten in de saus zijn verwerkt en gekookt en daardoor bevatten ze meer lycopeen. Maar daarnaast bevat de saus ook suiker, zout en vetten en dat is minder gezond. Het zijn vooral die toevoegingen die de pizza minder gezond maken, zoals salami, kaas en de korst. Een verse pizza met weinig kaas en vlees en veel groente kan echter een gezonde maaltijd vormen.
En geconcentreerde tomatensaus uit blik, de goedkope die in iedere supermarkt te vinden zijn, zijn naast voordelig ook nog eens hartstikke gezond.

Voedingswaarden

  • Hoeveelheid per
  • Energie (kcal)
  • Vet
  • Waarvan verzadigd
  • Waarvan meervoudig onverzadigd
  • Waarvan enkelvoudig onverzadigd
  • Cholesterol
  • Natrium
  • Kalium
  • Koolhydraten
  • Waarvan voedingsvezels
  • Waarvan suikers
  • Eiwitten
  • Vitamine A
  • Calcium
  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • IJzer
  • Vitamine B6
  • Magnesium
  • 100g
  • 17
  • 0,2g
  • 0g
  • 0,1g
  • 0g
  • 0g
  • 5mg
  • 237mg
  • 3,9g
  • 1,2g
  • 2,6g
  • 0,9g
  • 833 IU
  • 10mg
  • 0 IU
  • 0 µg
  • 13,7mg
  • 0,3mg
  • 0,1mg
  • 11mg