Augurken als Schoolfruit?
Een bijzonder product van eigen bodem. Zo bijzonder dat we samen moeten werken met verschillende telers, de veiling en de groothandel om het volume van de laatste leverweek EU-Schoolfruit 2017-2018 bij elkaar te krijgen. We moeten immers 330.000 augurken in één keer van dezelfde kwaliteit, klasse en gewicht hebben.

Is dat veel voor Nederland?
Ja! Dat is heel veel; 33.000 kilo (3.300 kisten / 55 pallets / 2 vrachtauto’s vol) is ongeveer het volume wat er in 2 dagen geveild wordt in Nederland; dus de rest van Nederland moet even wachten omdat alle kinderen van schoolfruit.nl op dezelfde dag een augurk gaan proeven!

In Duitsland en Oost Europa is het een bekend product en wordt het grootschalig geteeld. Om het verschil aan te geven: in Duitsland teelt men 2.500 hectare (25 miljoen vierkante meter) en in Nederland 7 hectare (70.000 vierkante meter). Men gebruikt augurk voor 50% om zelf in te leggen (zuur of zout smaken) of vers te eten. In Nederland zijn er 4 professionele augurkentelers en deze week hebben we de augurken van 3 van hen (Hay Roelofs V.O.F., Pekan b.v. en Tuinbouwbedrijf van den Beuken b.v) via Veiling Zon en Lukassen AGF. Wij interviewden één van hen; Joan van den Beuken.

Joan van den Beuken

Joan verteld graag over augurken, hij is komkommer en augurkenteler. Vroeger was het telen van augurken in Nederland een stuk groter (van 1970 tot 1990). Begin jaren tachtig ging men steeds meer augurken telen in de lage lonen landen (Oostblok) mede omdat het product ook daar populair is.

Van origine teelde Joan ook paprika’s alleen in 2009 was het een slecht paprikajaar en de telers gingen steeds meer vierkante meters telen en de keus was of uitbreiden of kiezen voor een ander product. Vanuit de ervaring als komkommerteler koos hij voor een “niche”; minikomkommers en augurken. Momenteel is zijn bedrijf verantwoordelijk voor 30% van de Nederlandse productie augurken en teelt hij dagelijks minikomkommer en augurken naar tevredenheid.

Wat maakt zijn augurken nou de beste augurken?
De normale teelt start wat later in het jaar en Joan begint al met planten begin februari en dat betekent dat maart al een volwaardige productiemaand is. Doordat hij kan telen tot half november is hij in staat om 2 maal te herplanten (begin juni en half augustus). Zijn augurken zijn dus nooit van een oude plant maar “jong” geoogst en dat proef je! Over smaak valt niet met Joan te discussiëren; hoe jonger geoogst hoe lekkerder. Van bloem naar lekkere augurk duurt tussen de 12 en 20 dagen en gemiddeld oogst Joan na 14 dagen.

Dag 1

Dag 1

Dag 2

Dag 2

Dag 3

Dag 3

Dag 6

Dag 6

Dag 11

Dag 11

Dag 14

Dag 14

Wat is nou het verschil tussen een komkommer en een augurk?
De planten zijn familie, dat moge duidelijk zijn maar de augurk heeft stekeltje op zijn schil. Deze stekeltjes verdwijnen 10 seconden na de pluk van de plant maar blijven wel iets op de schil achter. Daardoor ogen ze iets doffer en voelen ze alsof ze een soort laagje hebben. Dat laagje noem je silicium (kiezelzuur). Eigenlijk heel gezond en stimuleert de haargroei maar voor het gevoel adviseren we toch om hem even af te spoelen. Je zult zien dat hij dan mooi gaat glimmen en steeds meer op een komkommer gaat lijken!

Qua maat en gewicht is er ook een duidelijk verschil:

Oogsten vanOogsten totGroei tot
Augurk sortering C20 gram60 gram120 gram
Augurk sortering D fijn60 gram100 gram120 gram
Augurk sortering D grof100 gram120 gram120 gram
Snackkomkommer25 gram45 gram60 gram
Minikomkommer100 gram150 gram200 gram
Midikomkommer200 gram250 gram300 gram
Komkommer300 gram500 gram700 gram

Ondanks de beperkte hoeveelheid augurken die wij in Nederland produceren is het Schoolfruit.nl gelukt om de kinderen deze week augurken te laten proeven!

Waarom Joan Schoolfruit belangrijk vind?
Joan staat niet graag in de “picture” maar voor dit project maakt hij graag een uitzondering.
Zijn eigen kinderen zijn inmiddels volwassen maar zijn peetkindjes van zijn broer Paul zitten nog op de basisschool.

Afgezien van dat hij de periode niet een handige periode vindt voor Nederlandse groente en fruit (het seizoen start als EU-Schoolfruit stopt) vindt hij het een fantastisch project. Hij is er van overtuigd dat het klassikaal nuttigen van schoolfruit bijdraagt aan plezier in proeven en eten van groente en fruit.

Hier worden de laatste augurken voor de levering van deze week gesorteerd.

“Hier in de regio zijn kinderen gewend aan de tuinbouw en ervaren ze de teelt en proeven ze de groente en fruit vanuit huis maar in veel andere delen van het land is dat niet zo en daar draagt schoolfruit goed aan bij”.

“Augurken zijn een onbekende groente voor de Nederlanders en ik hoop dat het proeven van de augurken daar iets verandering in zal brengen; bijna iedereen lust namelijk komkommer en ze lijken erg op elkaar”

Minikomkommer

Minikomkommers

Augurk

Augurken

Leuke weetjes over de augurk

Wist je dat je meer calorieën verbrand met het opeten van de augurk dan dat je daadwerkelijk binnen krijgt?

Geschiedenis
Tot de botanische komkommerfamilie behoren zo’n 300 soorten. Verreweg de meeste komen voor in Afrika. Alleen die ene, waarvan ‘onze’ komkommers en augurken stammen, komt uit India. Van de zuidelijke hellingen van de Himalaya, om preciezer te zijn. In Azië wordt ze al 3000 jaar verbouwd. Maar de zure augurk was ook al bekend bij de oude volkeren.

Op het oog zijn sommige kleinere komkommers niet te onderscheiden van grotere augurken. Augurken zijn in feite voor dat doel geselecteerde komkommerrassen.

Over de augurk
Een augurk is net een kleine komkommer. Toch is de schil wat meer mosgroen van kleur. Augurken zoals wij ze kennen in Nederland worden ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker.

Dat inmaken gebeurt snel na de oogst. Als ze zijn ingemaakt zijn ze langer houdbaar. Je hebt gladde en stekelige augurken die in lengte variëren van 6 tot 20 centimeter. De kleintjes staan bekend als cocktailaugurken of (uit het Frans) ‘cornichons’. De grote noemen we ‘zure bommen’

De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen. De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer.

De teelt vindt vlakvelds of aan draad plaats. Vroeger was kruisbestuiving nodig, maar tegenwoordig zijn er ook augurkenrassen die zonder bestuiving vruchtzetten. De vrucht is kort en wordt overwegend gebruikt voor het inleggen in azijn en pekel (het Engelse ‘pickle’ komt hiervandaan), al dan niet met suiker en verschillende kruiden om de smaak te beïnvloeden.

Schoonmaken
Alleen verse augurken moet je even schoon borstelen voor gebruik.

Voedingswaarden

 • Hoeveelheid per
 • Energie (kcal)
 • Vet
 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vitamine C
 • Vezels
 • KJ
 • 100g
 • 21
 • 0g
 • 3,6g
 • 0,9g
 • 2mg
 • 1,3g
 • 8