Waarom kiest Schoolfruit.nl voor golfkarton?
Voorgaande jaren werkten we met EPS (blauwe kratten van European Pool System). Dit jaar hebben wij gekozen voor karton. De voornaamste redenen delen wij graag met jullie:

 • Vervoer van "lucht" in kratjes

  Vervoer van lucht (1 km staat tot 4 km)

 • Belasting van het mileu

  Belasting van het milieu door verplicht wassen

 • Statiegeld

  Statiegeld verlies i.v.m. verdwijnen op school (gemiddeld 15% verlies)

 • Kosten

  Hoge kosten door het verplicht huren en maximaal 1x gebruiken

De belangrijkste reden is onze missie; “gezonde kinderen”. Dit nemen we mee in onze gehele bedrijfsfilosofie en weegt zwaar mee in onze keuzes. Een betere en duurzamere wereld (en daarmee een gezondere wereld) begint bij jezelf en in ons geval bij het verpakken van het Schoolfruit.

Een duurzame verpakking is een 100% recycleerbare verpakking
Golfkarton is één van de meest duurzame verpakkingen op de markt. Het bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen (houtpulp, zetmeellijm en 80% gerecycleerd papier) en is hierdoor 100% hernieuwbaar, 100% recyclebaar en 100% afbreekbaar. Zelfs de bewerking en bedrukking van golfkarton is milieuvriendelijk: de inkten zijn voornamelijk op waterbasis.

Vandaag recyclen retailers al meer dan 95% van het verbruikte golfkarton. Ook de meerderheid van de consumenten doet mee: alvast 73% gelooft in de duurzaamheid van verpakkingen in golfkarton en maar liefst 79% weet dat papier en karton beter zijn dan plastic. Op naar de 100%?

Hoe wordt Golfkarton gemaakt?

Schoolfruitdoosjes zijn van Golfkarton
Golfkarton is een kartonsoort die bestaat uit meerdere lagen papier met één of meer gegolfde tussenlagen. Hiervoor worden twee speficieke papiersoorten gebruikt:

 • een gegolfde papierlaag, oftewel fluting medium
 • een gladde papierlaag, oftewel liners

Naast papier zijn de belangrijkste hulpstoffen van golfkarton lijm op basis van zetmeel en inkten op waterbasis.

De Schoolfruit dozen bestaan uit 5 lagen ; 4 gerecyclede lagen en 1 nieuwe van gecontroleerde bosbouw (FSC Gecertificeerd).

“Samengevat: de 5e laag karton bestaat voor 80% uit nieuw karton en voor elke gekapte boom wordt er 1 teruggeplaatst.”

Een duurzame verpakking is een ecologische verpakking
Logisch ook dat de CO2-voetafdruk van golfkarton enorm laag is: 1 ton golfkarton staat in zijn bestaanscyclus gelijk aan een CO2-uitstoot van 784 kilogram. Bij aluminium en plastic ligt dit getal 4 tot 6 keer hoger. Geen producent verricht meer inspanningen om het energieverbruik te beperken dan de papier- en kartonindustrie. Wist u trouwens dat de golfkartonindustrie in Europa mee verantwoordelijk is voor een uitbreiding van 17 miljoen hectare bossen die duurzaam beheerd worden? Elk jaar groeien er 33% meer nieuwe bomen aan dan er worden geoogst. Deze bossen zetten CO2 om in zuurstof en zo is de cirkel rond.

Golfkarton drukt de logistieke kosten van groenten en fruit
Met golfkarton als transportverpakking voor groenten en fruit, bespaart Schoolfruit.nl maar liefst 28% op de logistieke kosten. Deze verpakkingen dragen het Common Footprint label, waardoor ze perfect stapelbaar zijn op pallets en rolcontainers. Zo verspillen we geen laadruimte. Bovendien rijden de distributeurs nooit met lucht; de verpakkingen worden na gebruik gewoon ingezameld en gerecycleerd. Dure wasinstallaties en waterverspilling, zoals bij het gebruik van plastic kratten, zijn met golfkarton al helemaal verleden tijd.

Vouwen en lijmen tot Amerikaanse vouwdozen
Om van een plaat golfkarton een Amerikaanse vouwdoos te maken, heb je vouwlijnen en slitsen (uitsparingen) nodig. De juiste lengte en breedte van de doos worden ingesteld op de machine. Daarna wordt de doos dichtgelijmd. Het lijmen gebeurt met een vouwlijmmachine die de doos op de juiste plek plooit en vastlijmt.

Hygiënisch verpakken volgens de HACCP-normen
Meer dan 70% van alle versproducten bereikt zijn bestemming in golfkarton. Dit gebeurt natuurlijk met een grondige reden: fruit, groenten, vlees en vis vereisen stuk voor stuk een hygiënische, voedselveilige verpakking. Hiervoor ontwierp de Europese Unie de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points) als controlesysteem voor de voedselveiligheid. Golfkarton verslaat de HACCP-normen met glans: het wordt slechts eenmalig gebruikt en erna meteen ingezameld voor recyclage. In tegenstelling tot plastic verpakkingen moet het dus niet gewassen worden en kunnen er ook geen restanten het product en chemische stoffen achterblijven. Doordat golfkarton zo stevig en schokbestendig is, bereiken de producten zonder kleerscheuren hun bestemming en kunnen er onderweg geen bacteriën inkruipen langs scheurtjes. Gevolg: veilig voedsel dat minder snel bederft staat gelijk aan minder voedselverspilling en dus verloren middelen. Golfkarton beschermt de verpakkingsinhoud én de consument.

Zuinige productie bij Smurfit Kappa
Met de hulp van computersystemen (CAD-CAM) ontwerpt onze fabrikant Smurfit Kappa van golfkarton de beste verpakking voor elk product. Ze zijn erg handig voor sectoren waarbij de verpakking van hun producten gebonden is aan specifieke standaardmaten. De CAD-CAM-systemen leveren dozen op maat van het product en op maat van de bevoorradingsketen van de producent. Hierdoor kan je werkelijk elke millimeter opslag- en transportruimte benutten. Ook alle grondstoffen worden optimaal gebruikt waardoor er geen sprake is van verspilling. De schoolfruitdoos is ook uit een standaard formaat ontworpen.

Druktechnieken op Golfkarton
Voor het bedrukken van golfkarton bestaan verschillende technieken: flexografie, offset, rotogravure, digitale druk, letterpress of zeefdruk. Met Kunststofstempels, bevestigd op grote stalen cilinders in de machines, wordt het karton bedrukt. Het kleurengamma is enorm breed, dus grafisch gezien kan je met golfkarton erg veel kanten op. De Schoolfruitdoosjes bestaan uit een 5 kleurendruk en daardoor hebben we een leuke, frisse en mooie verpakking kunnen realiseren.