Waar komen onze grapefruits vandaan?
De grapefruits die wij leveren komen bij Olympic fruit vandaan. Onderstaand vind je een filmpjes van David van den Heuvel over Olympic fruit en Schoolfruit.nl. Veel kijkplezier!

Grapefruit is een bijzonder gezonde vrucht en deze mag niet ontbreken in het Schoolfruitprogramma. Het klopt dat hij zuur is, het klopt dat het witte gedeelte en de velletjes bitter zijn…..maar….. om je smaak te ontwikkelen en smaak te beleven is het een fantastisch product.

Eenvoudig in de klas te delen, ieder kind een halve, precies door het midden gesneden, nu het mes even langs de rand en de kinderen met een theelepeltje laten uitlepelen. Nu is het niet een zure bittere vrucht maar is het een beleving en een beloning en als je even een paar stukjes proeft wordt hij fris en lekker!

Wil je de kinderen iets meer ondersteunen bereid de grapefruit dan als volgt voor:

Wil je de kinderen niets laten anders laten doen dan proeven, dan adviseren wij deze methode:

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van grapefruits?
De vliesjes van een grapefruit zijn stevig en minder lekker om te eten. Snijd een grapefruit daarom open door midden en eet het vruchtvlees met een lepeltje eruit. Vind je de vliesjes geen bezwaar dan kun je ‘m ook in parten delen en eten als een sinaasappel.

Redenen om grapefruit te eten

Een grapefruit is één van de fruitsoorten met de minste calorieën.  Daarnaast levert een grapefruit veel vezels en een aantal belangrijke vitaminen en mineralen.

Een gemiddelde (roze) grapefruit levert…

  • 104 calorieën
  • 26 gram koolhydraten
  • 2 gram proteïnen
  • 4 gram vezels
  • 128% van de ADH vitamine C
  • 56% van de ADH vitamine A
  • 10% van de ADH kalium
  • 8% van de ADH  vitamine B1
  • 8% van de ADH foliumzuur
  • 6% van de AHD magnesium

Zijn er ook nadelen?

Door de het citroenzuur dat in alle citrusvruchten voorkomt, dus ook in grapefruits, vormen ze wel een aanslag op het glazuur van je gebit. Tips:

  • Probeer om de grapefruit zo min mogelijk direct in aanraking te laten komen met je gebit.
  • Drink water na het eten van een grapefruit om het zuur weg te spoelen.
  • Wacht een half uur met het poetsen van je tanden.

Geschiedenis
De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes  en de sinaasappel. Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd de grapefruit voornamelijk als sierplant gebruikt. Pas daarna raakte ook het eten van de vrucht in zwang. In 1929 werd in Texas een spontane mutant gevonden met rood vruchtvlees, de “Ruby Red”. Omdat het vruchtvlees van deze mutant op zeker moment toch weer roze verkleurde, heeft men zaden of zaailingen radioactief bestraald om zo mutanten te verkrijgen met een intensere rode kleur. De in Spanje het meest geteelde variëteiten “Star Ruby” en “Rio Red” zijn voorbeelden van dergelijke stralingsmutanten.

Grapefruits zijn grote, ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Grapefruits zijn één van de grootste citrusvruchten, met een diameter van 10 tot 17 cm. De vruchten komen, naast Israël en de Verenigde Staten, ook gewoon uit Nederland. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Grapefruits bevatten veel voedingsvezels en vitamine C en weinig calorieën.

Hoe te bewaren?
Bewaar grapefruits buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats (12-15°C) of op de fruitschaal. Na de pluk rijpen grapefruits niet meer. Je kunt ze tot wel 2 weken bewaren.

Voedingswaarden

  • Hoeveelheid per
  • Energie (kcal)
  • Vet
  • Waarvan verzadigd
  • Waarvan meervoudig onverzadigd
  • Waarvan enkelvoudig onverzadigd
  • Cholesterol
  • Natrium
  • Kalium
  • Koolhydraten
  • Waarvan voedingsvezels
  • Waarvan suikers
  • Eiwitten
  • Vitamine A
  • Calcium
  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • IJzer
  • Vitamine B6
  • Magnesium
  • 100g
  • 42
  • 0,1g
  • 0,0g
  • 0,0g
  • 0,0g
  • 0,0mg
  • 0mg
  • 135mg
  • 11g
  • 1,6g
  • 7g
  • 0,8g
  • 150mg
  • 22mg
  • 0IU
  • 0ug
  • 0,1mg
  • 0,1mg
  • 9mg