De Kwaliteitscontrole
Elke week controleren wij zelf het ingekochte Schoolfruit en elke vrijdag wordt ons omgepakte fruit gekeurd voordat het de logistieke weg gaat volgen naar jullie school.
We doen dit om een aantal redenen en die delen we graag met jullie:

Bij deze controles komt veel kijken:

Allereerst de mensen
Juist omdat we inkopen voor 1800 scholen en daarmee meer dan één miljoen stuks fruit verwerken per week. Dit doen we met alle betrokken mensen in de keten (circa 150 medewerkers verdeeld over de week) van inkoper naar inpakker, door naar vrachtwagenchauffeur, om dan te gaan naar orderpicker en uiteindelijk naar de chauffeur die het op school aflevert.

De normen en het gewicht
De vergoeding en de normen die staan in de EU verordening. Zowel bij de keuring als bij de inkoop moeten we de normen handhaven. Op deze normen is ook de subsidie gebaseerd. Wij als Schoolfruit.nl kiezen ervoor om meer te leveren dan de norm omdat we deze te laag vinden, maar helaas is de vergoeding te laag om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

 • EU-norm

  EU-norm = 240 gram over drie porties = gemiddeld 80 gram per portie

 • Schoolfruit.nl norm

  Schoolfruit.nl = 300 gram over drie porties = gemiddeld 100 gram per portie

 • Aanbevolen hoeveelheid

  Aanbevolen hoeveelheid = 600 gram over drie porties = gemiddeld 200 gram per portie

 • Gezond tussendoortje

  Schoolfruit is dus een gezond tussendoortje als aanvulling met als doel kinderen ook andere smaken, soorten en groentes te laten proeven en ontdekken.

De normen en variatie
Ook is in de norm (en dus eis om in aanmerking te komen voor de subsidie) dat we variëren en groente leveren. In deze periode is er relatief weinig Hollands product en is het moeilijker variëren en groente leveren dan in de zomer. In deze maanden moeten we dus import groente en fruit toevoegen aan het project om de normen te halen.

Door de keuze van importproduct is het sturen van versheid, rijpheid en kwaliteit lastiger. Dit omdat het simpelweg langer onderweg is en onder andere omstandigheden (en dus kwaliteitsnormen) is gekweekt en vervoert.

De normen maken dat wij vaker tot de beslissing komen om verdeelproducten te leveren dan gewenst. Denk hierbij aan een hele komkommer i.p.v. een snackkomkommer, een hele paprika i.p.v. een snackpaprika. Maar ook keuzes voor meloen i.p.v. Hollands steenfruit. Qua variatie en smaak kiezen we daarom ook voor producten als grapefruit en pomelo.

De keuring elke vrijdag
Elke vrijdag komt Jos van LFG Quality bij ons keuren. Jos is een gecertificeerd kwaliteitscontroleur en maakt van elke soort product een controlerapport.
Elke periode van het schoolfruit komt de NVWA samen met de KCB, onaangekondigd ook keuren op vrijdag. Daarnaast bezoekt de NVWA steekproefsgewijs enkele deelnemende scholen.

Wat en hoe keurt Jos elke week? (klik op de stap om de foto’s te zien)

Stap 1 - Gewicht en verpakking

Stap 2 - Temperatuur

Stap 3 - Brixwaarde (suikergehalte)

Stap 4 - Rijpheid/Hardheid (per cm2)

Stap 5 - De smaak

Stap 6 - Kwaliteit binnenkant

Stap 7 - Temperatuur en brixwaarde binnenkant

Helaas gaat er ook bij ons, in de keten of op de school weleens iets fout. Wij hebben als missie “gezonde kinderen” en daarvoor moeten we met z’n allen fouten herstellen. Mocht er onverhoopt iets zijn wat niet naar tevredenheid verloopt of heeft u een tip, aanvulling of idee neem dan alsjeblieft direct contact met ons op!

055 579 55 68 bij opmerkingen levering of [email protected] bij tips, aanvulling of een idee.