Waspeen

Wat is een waspeen?
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen die is ontdaan van loof en gewassen. Lekker makkelijk, want even afspoelen en je kunt er zo mee aan de gang. Ook hier kun je weer heel veel combineren en experimenteren. Let op de kinderen – als die zien dat je bezig bent met waspeen, kunnen ze zich vaak niet bedwingen om er een paar te pikken. Geen wonder, want een peen-uit-het-vuistje is heerlijk en nog lekker gezond ook.

De waspeen wordt in de volksmond ook wel de ‘huis-tuin-en-keukenwortel’ genoemd. De waspeen is een kortere wortel die wij uiteraard voor u wassen en ontdoen van loof.

Van juni tot eind december komt de waspeen van het land. Van januari tot en met eind april wordt deze wortel onder het stro geteeld. In mei en juni komt de groente uit Frankrijk.

Geschiedenis
De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’ (Nederlanders). De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.

Hoe de Engelsen ooit op het idee gekomen zijn om worteltjes in gebak (Wortelcake)  te verwerken zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Waarschijnlijk was de groente eerst bedoeld als een gezonde toevoeging aan brood, maar smaakte waarschijnlijk lekkerder in cake. De carrot cake won in de jaren ’60 van de vorige eeuw ineens enorm aan populariteit, omdat het veelvuldig geserveerd werd op de typische Engelse Country Fairs. De eerste cakes hadden een oranje topping, natuurlijk gekleurd met wortelsap. Later werd er meer room in de topping verwerkt. De smaak van de bij ons bekend staande ‘worteltjestaart’ wordt ook buiten de Britse grenzen steeds meer gewaardeerd.
Maar heel vroeger waren die worteltjes niet oranje, maar paars! Tot het begin van de 18e eeuw waren vrijwel alle wortels paars, maar soms ook zwart, geel, wit of rood. De kleur van de wortel veranderde, toen een Nederlander bij toeval een oranje wortel ontdekte. Die cultiveerde hij en vanaf dat moment werd oranje de norm.

SPECIAL – De Nederlandse teelt

In Nederland komen de volgende peensoorten voor:
• Bospeen en waspeen
• Nantes
• Winterpeen: onder andere de Flakkeese en de Berlikummer
• Parijse broei (ronde peen)

De wortel is een heel dankbare groente om te verbouwen. Hij kan in januari al gezaaid worden. Bij te vroeg zaaien kan echter de bloei te vroeg optreden. Ze beginnen dus al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al relatief snel kan men er elke dag een paar uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer men het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

Bij de teeltwijze kan onderscheid gemaakt worden in bedekte vroege, onbedekte vroege, zomer- en herfstteelt en onderdekkers teelt. De onderdekkersteelt wordt ter bescherming tegen de vorst gedurende de wintermaanden afgedekt met plastic folie en stro. Deze peen wordt na de winter tot in mei geoogst.

Wist je dat?

Wist je dat je waspeen eigenlijk helemaal niet hoeft te schillen? Even wassen onder de kraan is eigenlijk al voldoende.

Hoe kan je waspeen het beste bewaren?
Op school kan je waspeen het allerbeste bewaren in de koelkast. Als die niet aanwezig is dan zo koel mogelijk of consumeer ze zo snel mogelijk. De waspeen blijft enkele dagen goed maar hoe warmer hij wordt hoe slapper en minder lekker (bitterder).

Wat doet waspeen met je gezondheid?

Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.

PARTNER – M&B Peen

Waar komen onze waspenen vandaan? De waspenen worden geoogst in Karrenburg door Ate en Bram van M&B Peen.

Bijzonder blij is Bert Benedictus dat zijn peennaar de kinderen in Nederland gaat en in de klas wordt geconsumeerd.

Voedingswaarden – Gegevens per 100 g

Energie (kcal)33
Water89,2 g
Eiwit1,0 g
Koolhydraten5,2 g
Suikers4,9 g
Vet0,2 g
Voedingsvezels3,4 g
Natrium60 mg
Kalium290 mg
Calcium40 mg
IJzer2,1 mg
Magnesium10 mg
Vitamine A1,5 mg
Vitamine B10,07 mg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B60,09 mg
Vitamine B1113 µg
Vitamine B120 µg
Vitamine C2 mg